Ana içeriğe atla

Pano Elemanları

PANO ELEMANLARI

      1 ) Termik Röle ;

     Termik röleler, motorları koruma amacıyla kullandığımız yardımcı rölelerdir. Ayarlanan akım değerinden daha fazla akım çekilirse bu röle, normalde kapalı kontaklarını açarak elektrik akımını keser. 
     
      R - S - T fazları bu elemanın L uçlarından girer ve T uçlarından çıkar. Kumanda devresinde ise 95 - 96 numaralı normalde kapalı kontaklar kullanılır. Bu rölelerde 97 - 98 numaralı normalde açık yardımcı kontaklar da bulunur.

     Bu röleler üzerinde kırmızı ve mavi renkli olmak üzere 2 adet buton bulunur. Bu butonlar termik röleyi manuel olarak devreye almak ve çıkarmak için kullanılır. Kırmızı butona basıldığında normalde kontaklar açılarak devre kesilir. Mavi butona basıldığında ise kontaklar tekrar kapalı hale gelir.

termik röle ile ilgili görsel sonucu

     
     2 ) Kontaktör ;
     
     Kontaktörler, bobinine enerji verildiğinde kapalı kontaklarını açan, açık kontaklarını kapatan ve uzaktan kumanda edilebilen büyük güçlü elektromanyetik anahtarlardır. Kontaktörler yüksek akım ve gerilim değerlerini kontrol etmesiyle rölelerden ayrılır. 

     Kontaktörlerde, termik rölelerde olduğu gibi fazlar T uçlarından girer ve L uçlarından çıkar. Kontaktörlerin kumanda devresinde normalde açık ve normalde kapalı kontaklar bulunur. İhtiyaca göre gerekli kontak kullanılır. Örnek vermek gerekirse mühürleme devresinde kontaktörün normalde açık kontağı kullanılır. Kontaktör burada yardımcı röle görevi görür. Ayrıca kontaktörlerde A1 ve A2 giriş ve çıkış uçları bulunur. Bu kontaklar 220 V besleme gerilimi verilerek bobinin enerjilenmesi sağlanır. Bazı kontaktörlerde normalde açık olan kontakların sayısı yeterli gelmediği zaman kontak sayısını artıracak yardımcı röleler kullanılabilir. 

     

kontaktör ile ilgili görsel sonucu

      3 ) Sigorta ; 

      Sigortalar, devreden geçen akım belirli bir miktarın üzerine çıktığında devre elemanlarının zarar görmemesi için devreyi açan anahtarlardır. Sigortalardan açma akımı üzerinde yazar. Bu 10 Amper, 16 Amper gibi değerler olabilir. 10 amperlik bir sigorta devreden geçen akım 10 amperin üzerinde çıktığında devreyi açacaktır. İşlevi itibariyle termik rölelere benzese de çalışma yapıları birbirinden farklıdır. Sigortalar içerisinde bulunan bobin belirli bir akım değerinde normalde kapalı kontakları açacak şekilde tasarlanmıştır. Termik röleler ise ısı etkisiyle çalışır. Termik röleler 10 amper açma akımına ayarlanırsa devreden 10 amperlik akım geçtiğinde termik röle içerisinde bulunan malzeme ısının etkisiyle normalde kapalı kontaklarını açar.


elektrik sigortası ile ilgili görsel sonucu



    

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm