Ana içeriğe atla

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200 
PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI
ve
SİMÜLASYONU

     Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;

     1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır. 

       T32 - T96                                            >>> 1 ms
       T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms
       T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms

        Present Time ( PT ) değeri olarak en fazla 32767 değeri girilebilir. Bu da 100 ms * 32767 = 54.6 dk'ya kadar gecikme yapabileceğimiz anlamına gelir.

   2 ) Çekmede Gecikmeli Kalıcı Tip Zaman Rölesi ( TONR ) : Bu zamanlayıcının TON zamanlayıcısı ile arasındaki tek fark enable girişindeki test sonucu yanlış olduğunda sayılan zamanı bellekte tutmasıdır. Enable girişindeki test sonucu doğru olduğunda kaldığı yerden saymaya devam eder. Sayılan zamanı sıfırlamak için RESET komutu kullanılmalıdır.

      S7 - 200 CPU 212'de T0 - .... - T31 arası olmak üzere 32 adet TONR zamanlayıcısı vardır. 

     T0                      >>> 1ms
     T1 - ....   - T4     >>> 10ms
     T5 - ....   - T31   >>> 100ms


  3 ) Ters Zaman Rölesi ( TOF ) :  Enable girişinin test sonucu 1 olduğunda zamanlayıcı biti 1 olur ama hemen saymaya başlamaz. EN girişi 0 olduğunda ayarlanan değere kadar saymaya başlar. Ayar değerine ulaşıldığı zaman zamanlayıcı biti 0 olur ve sayılan zaman durur. Kısaca TOF komutu enable girişinin düşen kenarında düşen kenarında sayan sayıcılardır diyebiliriz. 

   Zamanlayıcı komutlarını elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Şimdi örnek uygulamalara geçelim.

   Uygulama 1 : Start butonuna bastıktan 10 saniye sonra çalışan bir motor, stop butonu ile istenildiği zaman durdurulacaktır. İstenilen sistemi önce ladder diyagramında çizelim.

    Start Butonu >>> I0.0
    Stop Butonu  >>> I0.1
    Motor            >>> Q0.0
    


    Ladder diyagramımızı inceleyelim ;
  
   1 ) Start butonuna basıldığında I0.0 kontağı 1 olur ve M0.0 yardımcı rölesi mühürlenerek aktif hale gelir. 
  
  2 ) M0.0 açık kontağı kapanarak T37 zamanlayıcısının bitini 1 yapar. Ayarladığımız değer olan 50 * 100 ms = 5 sn süre sonunda T37 açık kontağını kapatır ve Q0.0 çıkışı aktif olur.

  3 ) Stop butonuna basıldığı anda M0.0 yardımcı rölesi kapalı kontaklarını açacağı için önce T37'nin enerjisi kesilir bu da T37 kapalı kontağının kapanmasına sebep olur. Sonuç olarak Q0.0 çıkışı pasif hale geçer.


   Şimdi simülasyon sonuçlarımızı inceleyelim ;


 

    



    Simülasyonu sayıcı 50 sayısına ulaşmadan aldığım için Q0.0 çıkışı aktif gözükmüyor. Ama gerçekte sayıcı 50'ye ulaştığı zaman önce çıkışımız aktif oldu. Stop butonuna basıldığı zaman ise motor durdu.

     Uygulama 2 : Start butonu ile PLC'nin 6 saniyelik zamanlayıcısı başlatılacak bir başka start butonu ile durduralacak ve 3. start butonuna basıldığında zaman süresi tutulacak basılmadığında ise kaldığı yerden devam edecek PLC programını yazalım.

    1. Start Butonu               >>> I0.0
    2. Start Butonu               >>> I0.1
    3. Start Butonu               >>> I0.2
    Çıkış(Lamba,Motor)     >>> Q0.0

  


    Ladder diyagramını inceleyelim ;

   1 ) I0.0 start butonuna basıldığında yardımcı röle mühürlenir ve T5 zamanlayıcısı çalışmaya başlar. 

   2 ) I0.1 butonuna basıldığı zaman hem T5 zamanlayacısı resetlenir hem de T5' e giden enerji kesilir.

  3 ) I0.2 butonuna basıldığında ise T5'e giden enerji kesilir ve zaman süresi durur. Basılmadığında ise zaman kaldığı yerden saymaya devam eder.

   4 ) Ayarlanan değerin sonunda Q0.0 çıkışı aktif olur.

   Uygulama 3 : Bu uygulamada ise start butonuna bastığımız zaman 1. motor çalışmaya başlasın. 5 saniye sonra 1. motor dursun ve 2. motor çalışmaya başlasın, bu ikinci motorda 3 saniye dursun. Ayrıca istediğimiz anda stop butonuna basarak iki motoru ve zamanlayıcıları istediğimiz zaman durduralım. Gerekli ladder diyagramı çizelim.




    

      Semih AKTAŞ

Yorumlar

  1. network 1 in stl sini atarmısın rica etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. stl sini microwin programı aracılığı ile görüntüleyebilirsiniz.

      Sil
  2. VİZE ÖDEVİM VAR BEN YAPAMIYORUM BAN YARDIM EDEBİLİRMİSİNİZ ?

    YanıtlaSil
  3. final ödevim var yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  4. final ödevim var yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  5. S7-200 zamnalayıcılarla en fazla ne kadar zaman ayarlaması yapılabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanlayıcılar Word tipindedir. Dolayısıyla Preset değerine maksimum 32767 yazabilirsin. s7 200 de maximum 100mS lik zamanlayıcılar vardır.32767 yi 100 ile çarpıp 1000 e bölersen maksimum zaman değerini saniye cinsinden bulursun. O da 3276,7 saniye yapar.

      Sil
  6. Zamanı uzatmak istersen sayıcı, başka zamanlıyıcılar vb. dilediğin zamanı elde edebilirsin

    YanıtlaSil
  7. timer counter karşılaştırma set reset komutları nı kapsayan sorular ve çözümlerini yazabilir misiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

En çok okunanlar ;

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm