Ana içeriğe atla

PLC'DE SAYICILAR ( COUNTER )

PLC'DE SAYICILAR ( COUNTER ) KOMUTUNUN 
KULLANIMI 
ve
UYGULAMALARI

     Sayıcılar, dahili veya harici olayların veya darbelerin, yukarı yada aşağıya doğru sayılmasını sağlayan elemanlardır. Enerji kesilmelerinde sayma değeri kaybolmaz. Endüstride sayıcılara genellikle optik, indüktif veya kapasitif sensörler kumanda eder. S7-200 PLC'de üç farklı sayıcı elemanı vardır. Bunlar ;

     1 ) Yukarı Sayıcı
     2 ) Aşağı Sayıcı
     3 ) Yukarı - Aşağı Sayıcı 

     Yukarı Sayıcı ( CTU ) : Sayıcının yukarı sayma girişine ( CU ) uygulanan test sonucu YANLIŞTAN DOĞRUYA ( 0'dan 1'e ) değiştiğinde yani yükselen kenarda yukarı doğru sayar. Gözlenen değer ayar değerine ( PV ) eşit veya büyük olduğunda sayıcı biti 1 olur. Sayıcının Reset ( R ) girişi doğru olduğunda gözlenen değer ve sayıcı biti 1 sıfırlanır. Sayıcılar maksimum 32767 değerine kadar sayar. 

     Aşağı Sayıcı ( CTD ) : Yukarı sayıcından farklı olarak sayma girişinin ( CD )  test sonucu 0'dan 1 olduğunda ön ayar değerini aşağıya doğru saymaya başlar. Ön ayar değeri 0 olunca sayıcı biti 1 olur. Sayıcı maksimum 32767 değerinden 0'a kadar sayar.

     Yukarı Aşağı Sayıcı ( CTUD ) : Kısaca CU ve CD sayma girişlerini birlikte barındıran eleman diyebiliriz. CU girişine testi yükselen kenarda sayıyı 1 artırırken CD girişinin testi yükselen kenarda sayıyı 1 azaltır. Bu eleman da yukarı sayıcılar gibi gözlenen değer ön ayar değerinden eşit veya yüksek olduğunda sayıcı biti '' 1 '' olur. Sayıcının Reset girişi 1 olduğunda gözlenen değer ve sayıcı biti sıfırlanır. 32767 veya -32768 değerleri arasında sayma işlemi gerçekleştirilir. 


     Uygulama 1 : Start butonu ile çalıştırılan bir PLC'de bir sensörün önünden geçen parçalar sayılacaktır. Sensörün önünde 8 parça geçtikten sonra bir lamba ile ikaz edilecek 10 parça geçtiğinde ise sayma işlemi durdurulacaktır. Gerekli ladder diyagramı çizelim.

     Start Butonu    >>> I0.0
     Sensör Girişi    >>> I0.1
     Lamba              >>> Q0.0



     Simülasyon Sonuçları ;

       1 )  Görüldüğü gibi I0.1 sensör girişimiz ne zaman aktif olursa C1 sayıcının sayma değeri 1 artmaktadır.
     


   
     2 ) Sensörün sayma  değeri 8'i geçtiğinde Q0.0 çıkışındaki lamba yanmaktadır. 



     3 )  10. sayma işleminde ise C1 sayıcının sayma değeri  0 sıfırlanır, kapalı kontaklarını açar açık kontaklarını kapatır. PLC yeniden başlatılana kadar bu halde kalır.    




     Uygulama 2 : Bu uygulamada ise sensörümüzün önünden geçen malzemeler sayılsın. 12 adet malzeme sayıldığı zaman malzemeler paketlensin. Uygun malzemede sayma değeri 1 artsın. Hatalı veya bozuk malzemede ise sayma değeri 1 azalsın. 12 malzeme sayısını ulaşınca PLC çıkış versin ve motor çalışsın ayrıca sayma değeri resetlensin, sensörler baştan saymaya başlasın.



     Semih AKTAŞ

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T10...

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını ...

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yön...