Ana içeriğe atla

HMI sistemler nedir ?

HMI SİSTEMLER

    Hmi sistemleri açılım olarak '' Human - Machine Interface, İnsan - Makina Arayüzü '' anlamına gelse de piyasada daha çok '' operatör panelleri '' olarak bilinmektedir. Endüstriyel otomasyonda oldukça öneme sahip olan HMI sistemler daha çok PLC ile kullanıcı arasında etkileşimi kuran ünite olarak kullanılmaktadır. 

     Hmi, kullanıcının makina ve üretim tesisleri arasında iletişim kurmasını sağlayan yazılım bütünü olarak da ifade edilebilir. Hmi'in temel görevi ise kullanıcıdan aldığı emirleri otomasyon sistemine iletmesidir. PLC'ye emirler verildikten sonra sürücüler ve motorlar sayesinde istenilen sonuç elde edilir. Hmi ayrıca otomasyondaki süreç verilerini ekranda gösterir. 
    



     Hmi panellerin genel olarak işletim sistemleri kullanıcıya kapalıdır ve özel editörler sayesinde programlanırlar. Panel ve PLC arasındaki haberleşme için RS232, RS485 veya Ethernet bağlantısı kullanılabilmektedir. Hmi paneller genellikle farklı marka PLC'lerle haberleşebilmektedir.  Temelde Hmi otomasyonda cihazı görselleştirme ve uygulama kontrolünü sağlar. Böylece embedded systemlerin işletim sistemleri gibi kaynakları kullanarak herhangi bir üretim sistemi ile iletişim kurulmasını sağlar. 

     Hmi operatör panelinin programlanmasında Tia Portal programı kullanılmaktadır. Tia Portal kendi içerisinde S7 1200, S7 1500 gibi plc'lerin simülasyonunu da içermektedir. 

     Tia Portal programının kullanımı şu şekilde adım adım sıralanabilir ;

     1 ) Arayüz açıldıktan sonra Create New Project sekmesine tıkla.

     2 ) Çıkan sekmede projenin kaydedileceği konum, adı ve yorumunu belirt.

     3 ) Create butonuna basarak projeyi oluştur.

     4 ) Açılan sayfada '' configure a device '' butonuna tıklanırsa var olan mevcut cihazlar listelenir. Eğer yoksa boş bir sayfa ile karşılaşılır.

    5 ) '' Add a new device '' sekmesi seçilirse açılan pencerede controller(PLC), hmi ve pc seçenekleri ortaya çıkar.

   6 ) İlk önce controller kısmından mevcut PLC seçilmelidir. 

   7 ) Uygun bir PLC seçildikten sonra add butonu ile programa eklenir.

   8 ) Açılan sayfada sol tarafta Device >> Project >> Program Blocks >> Main DB seçeneği seçilerek ladder diyagramın yazılacağı ana blok seçilir.
  
   9 ) Açılan ana blokta istenilen eyleme göre ladder diyagramı çizilir. Tia Portal'da kontakların - komutların isimleri küçük harfle yazılsa bile program otomatik olarak bu isimleri büyük harfe çevirir. 

   10 ) Ladder diyagramı yazıldıktan sonra önce komutlar compile butonu ile derlenir. Hata varsa düzeltilir. Sonrasında download the plc butonu ile mevcut plc'ye komutlar aktarılır. Eğer mevcut plc yok ise simülasyon bile kullanılsa yine aynı adımlar uygulanır.

  11 ) Program PLC'ye yüklendikten sonra açılan yeni sayfada " Type of the PC interface " kısmında hangi protokol kullanılıyorsa o seçilir. 

  12 ) Farklı bir protokol kullanılmadığı taktirde default olarak gelen ProfiNet yani PN seçeneği seçilir. 

  13 ) PC interface kısmında ise  haberleşme protokolü seçilir. Simülasyon ise PLCSİM.

   14 ) Eğer mevcut PLC var ise bu sayfada Load butonu ile program PLC'ye yüklenir. Simülasyon için ise bu sayfayı açmaya gerek bile kalmadan Start the Simulation butonu ile simülasyon başlatılabilir.

   15 ) Eğer simülasyon çalıştırıldı ise çıkan sayfada Load >> Start All >> Finish butonlarına tıklanır.

   16 ) Çıkan PLC simülasyonunun sağ üst kısmındaki Switch to Project View seçeneği simülasyon sayfası genişletilir. 

   17 ) İlk başta simülasyon programı boş bir sayfa olarak gelir. Sol üstten new project  >> create seçenekleri seçilir. 

   18 ) Açılan simülasyon sayfasında Project >>Simtables >> SIMTable_1 seçenekleri seçilir. 

   19 ) Simülasyon sonuçlarını görebilmek için açılan sayfada " name " sekmesinin altına komutların tag'ları yazılır. Bu sayfaya bütün tag'lar yazılmalıdır. 

   20 ) Simülasyonda ki değişiklikleri ladder diyagram üzerinde görebilmek için asıl " Tia Portal " sayfasında monitoring on/off  butonuna tıklanır.  

   21 ) Son adım olarak ise simülasyon sayfasında " bits " kısmı altında aktif olmasını istediğimiz kontakları seçerek simülasyon sonucu Tia Portal üzerinde görebiliriz. 


Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm