Ana içeriğe atla

Tia Portal'da Kazan Projesi

Tia Portal'da Kazan Projesi 
Ladder Diyagramı
ve
SCADA Denemesi

      
 Projenin süreci şu şekilde ilerlemektedir ;

·         Bir ısıtma merkezinin kazanı Scada kontrollü olarak tasarlanacaktır.
·         Kazanın operatör panel ekranı sıcaklık kontrolü, seviye kontrolü, kazanı besleyen pompaların kontrolü vb. sayfalardan oluşacaktır.
·         Sıcaklık kontrolünde kazan içindeki ısıtıcı devreye girerek sıcaklığın 100 dereceye kadar çıkması sağlanacaktır.
·         Kazanınsu seviyesi %100’e ulaştığında kazanın boşaltma pompaları devreye girerek su seviyesini %10’a kadar düşürecektir.
·         Kazan seviyesi %10’nun altına düştüğünde ayrıca ısıtıcı da devre dışı kalacaktır.
·         Sistemin çalışması için başlatma butonuna yada ekrandan çalıştırma ikonuna basmak yeterli olacaktır.
·         Sistem herhangi bir anda durdurulmak istendiğinde durdurma butonuna yada ekran üzerinde durdurma ikonuna basmak yeterli olacaktır.
·         Kazan sıcaklığının istenilenden fazla veya az olduğu durumlarda, kazan seviyesinin istenilenden fazla veya az olduğu durumlarda yada doldurma, boşaltma pompalarında bir arıza olduğunda sistem uyarı verecektir.


Ladder Diyagram



      1 ) Doldurma pompasını butonlarla başlatmak için I0.0 start butonu ve I0.1 stop butonu ladder diyagrama eklendi. Scada üzerinden çalıştırmak için ise Merker'lar tanımlandı. Bu merkerlar ileride Scada programı içerisinde tanımlanacak. Start ve stop komutları ile doldurma pompası merkerı setlendi ve resetlendi. Burada ben işimi kolaylaştırdığını düşündüğüm için mühürleme yerine genelde Set - Reset komutlarını tercih ediyorum.

      


2 ) Doldurma pompası merker, set ve reset durumuna göre " Doldurma Pompası Output " u çalıştırdı.


3 ) Önemli : Kazan su seviyesi analog bir değerdir. PLC sıcaklık, ışık, yükseklik gibi değişkenleri başta algılamayacaktır. Bu durumda programcı bu değerleri okumayı ve manipüle etmeyi bilmelidir. Benim kullandığım PLC modeli analog giriş adres byte'ları olarak IW256 ve IW259 arasını kullanmaktadır. Ben IW256 adres byte'ını kazan seviyesini ölçtüğüm analog giriş adresi olarak belirledim.  " SCALE " komutu ile bu değeri 0 - 100 arasında skala ettim. Anlık olarak takip edilen kazan seviyesini de MD10 adresine attım.


4 ) Kazan su seviyesi %100'e ulaştığında " Doldurma Pompası " resetlendi ve " Boşaltma Pompası " setlendi.



5 ) Kazan seviyesi %5'in altına indiğinde boşaltma pompası durduruluyor ve doldurma pompası tekrar çalıştırılıyor. Ayrıca kazan su seviyesi %5'in altına indiğinde " Seviye Düştü Lambası " aktif oluyor. Kazan seviyesi %95'in üstüne çıktığında ise " Kazan Üst Seviyede Lambası " aktif oluyor.


6 ) Kazan su seviyesini belirlemek için yaptığımız gibi burada da analog sıcaklık değeri girişini 0 - 100 arasına skala ettik. Yüzde cinsinden sıcaklık değerini MD14 byte'ına attık.


7 ) Doldurma pompası çalışıyor iken su seviyesi %10'un üstünde ise sıcaklık seviyesi 50 derecenin altında ise ısıtıcı çalıştırılıyor. Aynı şekilde çalışma durumunda ise sıcaklık seviyesi 80 derecenin üstüne çıktığında ısıtıcı durduruluyor. Bu şekilde sistemde sıcaklık kontrolünü gerçekleştirmiş olduk.


     8 ) Bu networklerde boşaltma pompasında veya doldurma pompasında arıza olduğunda bu arızayı algılayacak sensörler aktif oluyor ve arıza uyarısı verecek merkerlerı aktif ediyor. Bu merkerler ileride scada'da panel üzerinde alarmların görünmesi için kullanılacaktır. Arıza durumlarında panel üzerinde uyarıları görebileceğiz.


9 ) Isıtıcı arıza sensörü aktif olduğu zaman ısıtıcı arıza merkerı da aktif oluyor.


SCADA



Tia Portal'da operatör panel ekranını oluştururken ilk olarak ana ekran üzerinde " Kazan Kontrol " , " Sıcaklık Kontrol " ve " Alarmlar " sayfasına gidebileceğim butonlar ekledim. Her bir butona basıldığında ise gidilecek sayfaları oluşturmak için ise Screens > Add New Screen kısmından sayfalar ekledim.





Buton kontrollü olarak istediğimiz sayfaya gidebilmek için ise butona sağ tıklayıp  Properties > Events > Press > ActivateScreen seçeneğinden gitmek istediğim sayfanın adını yazdım.


Kazan kontrol sayfasına öncelikle ana ekrana geri dönmek için bir buton ekledim. Sonrasında su doldurma pompasını başlatmak ve durdurmak için 2 adet start ve stop butonu ekledim. Bu sayfada aynı zamanda kazandaki su seviyesini anlık olarak izlemek için bir bar ikonu ekledim. Ayrıca kazandaki su seviyesi üst ve alt seviyelerde iken uyarı verecek 2 adet led ışık çemberini de ekledim. Böylece kazan kontrol sayfamı tamamlamış oldum.

     


Start butonu ile doldurma pompasını ilişkilendirmek için butonun üstüne sağ tıklayıp Properties > Events > Press > SetBitWhileKeyPressed seçeneğinden daha önce PLC’ye yazdığım SCADA_START Merkerını seçtim. Bunun için daha önce ladder diyagramda mekanik start butonu için bir input eklediğim gibi bir de scada üzerinden komut vermek için bir merker eklemiştim.



     
Kazan seviyesini anlık olarak panel üzerinden izlemek için ise daha önce IW256 analog giriş byte’ımı skala edip MD10 “ real “ değişkenine dönüştürmüştüm. Skala ettiğim değeri yani son halini bar butonu ile ilişkilendirmem gerekiyordu. Çünkü su seviyesini yüzde cinsinden görmem gerekiyordu. Bunun için eklediğim “ bar “ ikonuna sağ tıklayıp Properties > Animations > Tag Connections > Process Value kısmında Process Tag bölümüne MD10 Kazan Seviyesi tag’ını ekledim.



     Sıcaklık kontrol sayfama ise ana sayfaya geri dönüş butonu, sıcalık değerini okumak için I/O field ve ısıtıcının çalışıp çalışmama durumunu izlemek için bir led ekledim.
      



  Sıcaklık değerini okumak için I/O field göstergesine sağ tıklayıp Properties > Animations > Tag Connections > Process Value kısmına MD14 Sıcaklık Seviyesi tagımı atadım.



     Isıtıcının çalışıp çalışmama durumunu led üzerinde görmek için eklediğim Circle’a sağ tıklayıp Properties > Animations > Appearance > Tag kısmına Q0.5 ISITICI çıkışımı seçtim. Çıkış 0 iken kırmızı yanmasını, 1 iken yeşil yanmasını sağladım. 



      PLC kazan projesini çoğunlukla burada tamamladım. Benim için anlaması biraz daha zor olan " Alarmlar " konusunu ise başka bir yazıda açıklamaya çalışacağım.


Yorumlar

  1. Çalışmalarınız çok faydalı ve yol gösterici..emekleriniz için teşekkür eder başarılar dilerim :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür cansu hanım, takipte kalın :)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim çalışmalarınızın devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
  4. Sayfayı yeni gördğm plc kısmını biraz zenginleştirin.

    YanıtlaSil
  5. Takip ediyorum sayfanı...

    YanıtlaSil
  6. hocam projenin devamı niteliginde alarmlarla ilgili çalışmayı tamamladınızmı acaba sistemde projeleriniz arasında bulamadım da yardımcı olabilirmisiniz rica etsem.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T10...

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını ...

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yön...