Ana içeriğe atla

PLC - Profinet Haberleşme

PLC - Profinet Haberleşme 
ve
2 PLC Arasında Veri Aktarımı

     Merhaba dostlar. Bugün PLC'de daha önce işlemediğimiz haberleşme protokolleri konusuna ufak bir giriş yapacağız. " Profinet Haberleşme " ismi Siemens'in kendi cihazları için oluşturduğu bir isim olmak beraber esasen bu bir Ethernet Haberleşme Protokolüdür. Yapısında standart ethernet kablo ve RJ45 soketler bulunur. Son yıllarda Modbus, Profibus gibi klasik haberleşme yöntemlerinden daha fazla ön plana çıkmıştır ve giderek yaygınlaşmaktadır. 

     Bu haberleşme protokolünün en önemli özelliklerinden biri daha az kablo kullanılmasını sağlamaktır. Bilgisayarın ethernet portundan gelen kablo PLC'ye ve operatör panele gider. Diğer klasik haberleşme protokollerinde bu bağlantılar çok daha komplekstir. 




      Biraz daha ayrıntılı olarak Profinet'i incelemek gerekirse şunları söyleyebiliriz ; 

      PROFINET tam adıyla Process Field Net, endüstriyel kontrol sistemlerinde TCP / IP ve IT standartlarını kullanan Ethernet destekli üst düzey bir haberleşme protokolüdür. Profinet gibi saha yolu iletişim türlerine göre üstünlüğü Ethernet TCP / IP ile açık bilgi teknolojileri IT'yi birleştirmesidir. Profinet IO, programlanabilir kontrol cihazları ve diğer cihazlarla 3 farklı iletişim kanalı kullanır. Profinet haberleşmenin bazı avantajları şunlardır ;

  •  Proseste mevcut olan cihazları değiştirmeden Profibus, Modbus, DeviceNET gibi mevcut sistemlerin entegrasyonunu sağlar.
  • Fabrika prosesindeki aygıtları 10 milisaniye zaman diliminde güncelleme sağlar.
  • Gerçek zamanlı iletişimlerde, TCP / IP kullanır ve yaklaşık 100 ms‟lik bir veri yolu çevrimi süresini etkinleştirir.


      Şimdi bu kısa bilgilerden sonra Tia Portal'da bu haberleşmeyi nasıl sağlayacağımızı ve veri alış-verişini nasıl gerçekleştireceğimizi öğrenemelim. 

      1 ) Programı yüklerken eklediğim PLC cihazlarının Profinet haberleşme protokolünü kullandığına dikkat ettikten sonra Hardware kısmından bu iki PLC'yi birbirine bağladım.




      2 ) Ladder diyagramda diğer PLC'den veri almak için ilk olarak bir " GET " komutu ekledim. 




      Get fonksiyonunun REQ girişi belirli aralıklara aktif edilmelidir. Bunun içinde PLC'nin System and Block Memory bir memory merker tanımladım ve REQ girişine atadım. 



      Clock Memory Bitleri belirli frekans aralıklarında çıkışını aktif yapan bitlerdir. Ben ilk adresini 0. byte olarak belirledim ve ikinci bitleri kendisi oluşturdu. Bu adreslerin hangi frekans aralıklarına sahip olduğu yanında yazmaktadır. Şekilde sizde görüyorsunuz. Ben REQ girişi için M0.7 memory byte'ını tercih ettim. Bu da 2 sn aralıklarla girişin aktif edileceği anlamına geliyor. 

       ADDR_1 girişi veri okunacak adresleri belirlerken RD_1 girişi okunan verinin yazılacağı adresleri belirliyor.

        ADDR_1     >      P#M100.0 BYTE 10 : M100.0 adresinden itibaren 10 bitlik adresi oku.

        RD_1           >      P#M110.0 BYTE 10 : Okuduğumuz veriyi M110.0 adresinden itibaren 10 bitlik adrese veri yaz.

      3 ) Diğer PLC'ye veri göndermek için ise " PUT " komutunu kullandım. 

       

      ADDR_1 girişine karşıya yazmak istediğimiz verinin adresini giriyoruz. SD_1 girişine ise  gönderdiğimiz verinin yazılacağı adres bilgisini giriyoruz.

       Hem Profinet'in özelliklerini hemde Profinet ile 2 PLC arasında nasıl veri aktaracağımızı anlatmaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur arkadaşlar. Başka bir yazıda görüşmek üzere..

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm