Tia Portal
Panel Üzerinde Alarm Sayfası Oluşturma
Tekrardan merhaba sevgili dostlar. Blogtaki yayınlarımın istatistiklerini inceledikçe farkettim ki Tia Portal üzerine yazdığım yazılar en çok ilgiyi çeken konu oldu. Bende bu sebeple önümüzdeki süreçte hem Tia Portal'a hem de PLC yazılarına daha fazla ağırlık vermeye çalışacağım. Bunun yanı sıra tabiki şuan çok popüler olan Stm32f4 yazılarımıza da devam edeceğiz. Aslında kısaca bir an önce öğrenip burada paylaşmak istediğim konular şunlar ;
- Tia Portal / PLC
- Keil / Stm32f4
- Iar / Msp430
Bunları öğrenirken de tabiki doğal olarak C ve C## da biraz hakim olmuş olacağız. Blogdaki yazılar genel olarak Gömülü Yazılım Mühendisliği ve Otomasyon Mühendisliği yapmak isteyenler için faydalı olacaktır. Günümüzde bir çok otomasyon şirketinin Ar-Ge bölümünü de ağırlık vermeye başladığını düşünürsek öğrendiğimiz hiçbir bilginin boşa gitmeyeceğini umuyorum. ( inşAllah )
Neyse...Konumuza dönecek olursak bugün Tia Portal ile operatör panel üzerinde nasıl alarm sayfası oluşturacağımızı göstereceğim sizlere. Bu yazı burada daha önce paylaştığım " Kazan Projesinin " devamı olacaktır aynı zamanda. Çünkü o yazıda sadece alarm sayfasını nasıl oluşturacağımızı göstermemiştim. İnternette alarm sayfası oluşturma konusunda çok fazla bilgi olmadığı için bu konuya ayrı bir yazı oluşturma ihtiyacı duydum. Tia Portal'da alarm sayfası oluşturmak için birden fazla yöntem var bunlardan bir tanesi panel komutlarının altında bulunan " Screen Management " > " Global Screens " sekmeleri ulaştığımız alarm sayfası. Bu alarm sayfasını ilişkilendirdiğimiz alarmlar panel üzerinde hangi sayfada bulunursak bulunalım, bir arıza durumunda önümüze alarmlar sayfasını açacaktır. Bu sebeple global screen deniyor zaten.
Bense bu yazıda staj yaparken öğrendiğim gibi alarmlar için ayrı bir sayfa oluşturacağım ve arıza durumlarında biz alarmları bu sayfada göreceğiz. Öncesinde kazan projemizde oluşturduğumuzu arıza durumlarını tekrardan hatırlayalım ;
Şimdi sevgili dostlar ne demiştik önceki yazılarda. Panel üzerinden bir komut vermek yada panel üzerinde bir veriyi incelemek istiyorsak bu komut, veri için ya bir data blok oluşturacağız yada bunları ladder diyagram üzerinde " merker " olarak tanımlayacağız. Arızaları görüntülemek için ise data blok oluşturmak şart. Bizde bu sebeple önce " SCADA_ARIZA " adında bir data blok oluşturduk ve sensörlerin aktif olma durumuna göre bu arızaları aktif hale getirecek ladder diyagramları çizdik.
Bu data bloktaki alarmların 1 word alan kaplaması için 16 adet alarm oluşturabiliriz. Alarmlarımızın adreslerini görebilmek için data blok sağ tıkla > properties > attributes > optimized block access'deki tiki kaldır işlemleri uygulanır. Bu işlemleri uyguladıktan sonra farkedeceksiniz ki alarmların adresleri DBX0.0'dan en fazla DBX1.6'ya kadar gider. 16 adetten fazla alarm oluşturmak istersek 2. bir data blok oluşturmamız gerekir.
Alarm sayfasına öncelikle ana ekrana dönebilmek için bir buton atadım, bunun dışında ise yine malzeme kutusundan rahatlıkla bulabileceğiniz bir " Alarm View " penceresi ekledim.
Sonrasında panel komutları altında hmi tags > show all tags seçeneklerini seçtim. Burada " alarmlar " adında bir tag oluşturdum. Connection seçeneğini " hmi_connection " olarak belirledim. " symbolic access " seçeneği yerine ise " absolute access " seçeneğini seçtim. Bu işlemlerden sonra data bloğunu oluşturduğumuz alarmların adres bilgilerinin gelmesi gerekiyor. Şekildeki gibi ;
Gördüğünüz üzere DB2.DBW0 adresiyle alarmlar data bloğumuz geldi. Ne demiştik, 16 adet alarm oluşturursak 1 word alan kapsamış oluruz. DBW0 bu 1 wordlük kapsamayı göstermektedir.
Şimdi panel komutları kısmında " hmi alarms " seçeneğine gelelim ve karşımıza çıkan tabloda 16 tane alarm tanımlayalım. Bu tanımlamalar alarmların panel ile plc arasında bağlantı kurabilmesi için önemlidir. Şeklini göstermek gerekirse şöyle bir tablo oluşturacaksınız ;
1'den 16'ya kadar giden numaralar " trigger bit " adıyla gözükür. Dikkat ederseniz DB2. DBX0.0, 8 numaralı sırada gözüküyor. 0 numarada yani ilk sırada ise DB2.DBX1.0 var. Burada siemens ters bir sıralama yapmış.
Trigger bit = 0 > Adres : DB1.DBX1.0
Trigger bit = 1 > Adres : DB1.DBX1.1
Trigger bit = 2 > Adres : DB1.DBX1.2
.
.
.
Trigger bit = 8 > Adres : DB1.DBX0.0
Trigger bit = 9 > Adres : DB1.DBX0.1
Trigger bit = 10 > Adres : DB1.DBX0.2
Burada doğru adres byte'larını ladder diyagramlarımızdaki alarm isimlerini yazmaya dikkat edelim. Ben tabloda buna dikkat ettim. Sizde farkedeceksiniz.
Sonrasında daha önce sayfa üzerinde ikonunu eklediğim “ Alarm View “ penceresine sağ tıklayıp Properties > Animations > Display > Appearance > Tag kısmına “ HMI tags “ kısmında tanımladığım alarmlar tag‟ını ekledim.
Arızaları panel üzerinde görebilmek için gerekli işlemleri bu şekilde tamamlamış oldum. Son olarak da simülasyon sonuçlarını burada paylaşıyorum. Umarım faydalı olmuştur..
Yorumlar
Yorum Gönder