Ana içeriğe atla

Tia Portal'da Analog Giriş Değerini Okumak

Tia Portal'da Analog Giriş Değerini Okumak

      Merhaba dostlar. Bu yazıda Tia portal'da analog giriş değerlerini nasıl okuduğumuzu yani bu değerleri nasıl manipüle edip PLC'imiz tarafından işleme koyulduğunu öğrenmeye çalışacağız.

        STM32F4 yazılarında analog digital converter işleminin ne olduğu, nasıl gerçekleştiği ve ne işe yaradığı üzerine uzun bir yazı yazmıştık. Konu hakkında bilgisi olmayanlar önce bu yazıyı okuyabilir. 

      http://projedenemeleri.blogspot.com/2018/11/keil-ile-arm-programlama-2.html

      Şimdi konumuza geçecek olursak ; Analog sinyalleri okuyabilmek için ilk olarak kullandığımız PLC modelinin yada analog input modülünün, analog girişler olarak hangi adres byte'larını kullandığını bilmemiz gerekir. Hardware kısmından “ Device Overview “ seçeneği bize PLC'nin kullandığı adres byte'larını gösterir.

      



      Fotoğrafta görüldüğü gibi asıl PLC cihazımız IW800 - .. - IW809 arasındaki adres byte'larını analog giriş modülümüz (2*12 bitlik) ise IW256 - .. - IW259 byte'larını analog giriş için kullanmaktadır. Bu adres byte'ları analog input olarak isimlendirebileceğimiz girişleri gösterir aslında. Yani IW800 adresini veya IW256 adresini kullanabiliriz bu tabloya göre. Word adresleri 2 byte'lık bir alanı kapladığı için IW801 yada IW257 adresleri analog input olarak kullanılamaz. Eğer double word değişkenini kullansaydık bu adresler 4 byte'lık bir alanı kapsayacaktı.
      

      Tia Portal'da analog giriş modülü 0 ile 27648 arasında bir değer verir. Yani sıcaklık ölçtüğümüz bir sensörün verebileceği en yüksek değer 27648'dir. Bu değeri “ SCALE “ komutu ile istediğimiz aralıklarda skala edebiliyoruz. Bu şekilde dışarıdan gelen bir sinyali yüzde cinsinden ifade etme şansı bulmuş oluyoruz.

      Program üzerinde küçük bir örnek gerçekleştirelim. Bir hidrolik presin istifi sıkma oranı %50'yi geçtiği zaman basınç motorumuz durdurulsun.

      

      1 ) Analog input olarak IW256 adresini seçtik.

      2 ) Scale komutu ile analog basınç değerini 0 - 100 arasına skala ettik. Bu arduino bilenler için oradaki " map " komutuyla aynı şeyi ifade eder. 

      3 ) 0 - 100 arasına skala ettiğimiz değeri Scale komutunun Out kısmında MD10 real değişkenine attık. 

      4 ) Basınç değerini son haliyle karşılaştırma komutuna soktuk ve real 50.0 değerinden büyük olduğunda basınç motorumuzu durdur ( reset ) emrini verdik.

      

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm