Ana içeriğe atla

PLC Durum Tespit İşaretleri

PLC Durum Tespit İşaretleri

     Durum tespit işaretleri, elektronik hafıza elemanları olup bir sinyalin durumunu '0' veya '1' olarak saklayıp başka bir yere taşınmasını sağlar. Elektroteknikte kullanılan yardımcı röle kontağı ile benzer görev üstlenirler. 

     Programın tamamında kullanılan durum tespit işaretlerine '' Memory / Merker '' sadece bir blok içerisinde kullanılanlara ise '' lokal veri '' adı verilir. 

     Durum Tespit İşaretlerinin Kullanım Yerleri ;

     1 ) Program içerisinde birden fazla kullanılması gereken şartların, bir hafıza bitine atılarak, o şartların tekrar kullanılması gerektiğinde şartların tekrar tekrar yazılması yerine, sonucun atandığı o bitin kullanılması programda sadelik ve kısalık sağlar. 

     Örneğin çok katlı bir apartmanda herhangi bir katta asansör çağırılıp çağırılmadığı sorgulanmak istendiğinde o şartın sorgulanması gereken her durumda 10 girişli bir veya kapısı yazmak yerine program bir kez yazılır, sonuç bir hafıza bitine atılırsa program basitleştirilmiş ve kısaltılmış olur. 

     2 ) Program içerisinde herhangi bir çıkışı birden fazla olasılık etkileyebilir. Programın farklı yerlerinde aynı çıkışı etkileyen şartlardan biri lojik - 1 diğeri lojik - 0 değerine sahip olabilir. Bunun anlamı programın lineer işlenmesi sırasında aynı çıkışa önce ' 1 ' sonra ' 0 ' değeri atanmasıdır. Bu şekilde çıkışa en son hangi değer atanmışsa onu alacağına göre çıkışın 1 olması beklenirken 0 olduğu görülür. 

     Örneğin bir alarm lambası farklı şartlarda yanacak olsun. Lambanın yanması için her şart ayrı ayrı lambaya ait çıkış bitine atanırsa ve bu şartlardan birinci şart gerçekleşmiş ancak ondan sonra yazılan şart gerçekleşmemişse lambaya ait çıkış bitine en son hangi değer atanmışsa çevrim sonunda çıkış kartına o değer atanır ve lamba yanmaz. 

     Bir PLC projesinde çıkış olarak kullanılan herhangi bir hafıza biti program içerisinde bir yerde kullanılmalıdır.  

     3 ) Çeşitli kumanda programlarının ve özellikle de uzun fonksiyonların yazılımı sırasında karmaşa oluşabilmektedir. Parantez seviyeleri çoğalmakta ve programı anlamak zorlaşmaktadır. Bu durumda ara sonuçları atayabileceğimiz durum tespit işaretleri mevcuttur. Bayt veya word olarak da kullanılabilir. 

     Örnek : Bir lambanın 3 butondan herhangi ikisine basıldığında yanması istenmektedir. 




     

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm