STEP - 7 Simatic Manager
Programında Timer Komutu Kullanımı
ve
Uygulamaları
Merhaba, bugün piyasada PLC uygulamaları için MicroWİN 4.0'dan daha çok tercih edilen bir program olan Step 7 Simatic Manager ile '' Timer '' komutu kullanımını öğreneceğiz. Bu program ileri seviyede daha çok tercih edildiği için ilerleyen yazıların imkanım olursa bu program üzerinden devam etmesini umuyorum. Sonrasında tabi ki asıl meselemiz olan Tia Portal'a geçiş yapacağız. :)
Simatic Manager'da timer komutu ile başlamanın sebebi bana göre MicroWin ile aralarındaki en büyük farklılığın Timer Komutu uygulamalarında ortaya çıkmış olması. Şunu söyleyebilirim ki Simatic Manager zamanlayıcı seçiminde kullanıcıyı daha rahat bırakıyor ve daha özgür seçimler yapmasını sağlıyor. Dolayısıyla MicroWin yerine Simatic Manager'ın tercih edilme sebeplerinden biri de bu olmalıdır.
Şimdi gelin Simatic Manager'da ki timer komutlarını inceleyelim ;
1 ) " SP " ( S_PULSE ) Darbe
Giriş sinyalinin pozitif bir değişim geçirmesiyle zamanlayıcı çalışmaya başlar. Çıkış hemen "1" olur, süre bitiminde veya girişin "0" olması durumunda ise çıkış da "0" olur.
2 ) "SE" ( S_PEXT ) Uzatılmış Darbe
Start sinyalinin bir değişim göstermesiyle timer çalışmaya başlar. Çıkış hemen 1 olur ve zamanlayıcı çalışmaya devam ederken giriş bir değişim gösterirse zaman yeniden start yapılır.
3 ) "SD" ( S_ODT ) Girişin Uzatılması
Giriş sinyali aktif olduğunda süre başlar. Çıkış önce sıfırdır, ayarlanan süre sonunda "1" olur ve start sinyali kaybolana kadar 1 olarak kalır. Start sinyali daha önce yok olursa çıkış da "0" olur.
4 ) "SS" ( S_ODTS ) Hafıza Gecikmeli Start
SD ile özellikleri aynıdır fakat start sinyali gelip gitse bile ayarlanan süre sonunda çıkış "1" olur. Start sinyali ayarlanan süre bitiminden önce tekrar gelirse, o zaman süre yeniden başlatılır. Çıkış ancak RESET edilerek "0" yapılabilir.
5 ) "SF" ( S_OFFDT ) Çıkışın Uzatılması
Giriş sinyalinin "1" olması ile çıkışta "1" olur. Fakat giriş sinyali "0" olursa çıkış sinyali istenen süre kadar "1" olmaya devam eder.
Timer komutu üzerinde 6 tane giriş / çıkış bulunur. Bunlar şu şekildedir ;
S : Set : Zaman değerinin başlaması için pozitif bir değişim geçirmesi gereken sinyal girişi.
R : Reset : Zamanlayıcı içeriğini silecek sinyal girişi. Bu giriş her zaman baskındır ve pozitif bir değişim geçirmesine gerek yoktur.
TV : Time Value : Set sinyali ile başlayacak zaman değeri ( S5 veya WORD formatında yazılır )
S5 formatında zaman değeri ;
S5T#aH_bcM_cdS_efgMS
H : Hour : Saat
M : Minute : Dakika
S : Second : Saniye
MS : Milisecond : Milisaniye
Örnek : 1 dakika 37 saniye = " S5T#1m37s "
Uygulama 1 : Bir hidrolik presin kumandası PLC ile gerçekleştirilecektir. Presin sıkıştırma hareketine başlayabilmesi için piston kolunun içeride olması ve iki start butonunun birlikte uyarılması gerekir. Her iki butona da 1 saniye içerisinde basılması gereklidir. Butonlardan herhangi birisine uzun süreli basılması durumunda, o butona ait sinyal program yardımı ile kesilmelidir.
Bu şartlar sağlandıktan sonra prese ait piston kolu dışarı çıkacak ve sıkıştırmanın tamamlandığını bildiren sinyal alındığında piston içeri girecektir. Bunların dışında stop butonuna basıldığında silindir hareketi duracak ve stop butonu bırakıldığında kaldığı yerden devam edecektir.
Şimdi adım adım ladder diyagramını inceleyelim ;
1 ) "SD" : Start sinyalini aldığında süre başlar, çıkış önce 0'dır. Start sinyali kaybolana kadar "1" de kalır. Start sinyali daha önce yok olursa çıkış da "0" da kalır.
2 ) "SD" start sinyali kesildikten 1 sn sonra kapalı kontağını açacağı için piston kolu içeride iken 1 saniye içerisinde her iki start butonuna da basılması gerekir. Bu şekilde 2. fonksiyondaki "ve" şartı sağlanır ve M0.0 merkerı setlenir.
3 ) M0.0 merkerı setlendikten sonra Piston_Kolu_Disari_Motoru aktif hale geçer ve piston dışarıya doğru çıkmaya başlar.
4 ) Piston kolu tamamen dışarı çıktıktan sonra I0.3 sinyali hale geçer M0.0 resetlenir ve M1.0 setlenir.
5 ) M1.0 setlendikten sonra Piston_Kolu_Iceri_Motoru aktif olur ve piston içeri girer.
Kaynak : PLC Programlama ve S7 300/400 -1- / Yavuz Eminoğlu / Birsen Yayınevi
Yorumlar
Yorum Gönder