Ana içeriğe atla

Step7 Simatic Manager Programında Timer Komutu Uygulamaları

STEP - 7 Simatic Manager
Programında Timer Komutu Kullanımı
ve 
Uygulamaları

    Merhaba, bugün piyasada PLC uygulamaları için MicroWİN 4.0'dan daha çok tercih edilen bir program olan Step 7 Simatic Manager ile '' Timer '' komutu kullanımını öğreneceğiz. Bu program ileri seviyede daha çok tercih edildiği için ilerleyen yazıların imkanım olursa bu program üzerinden devam etmesini umuyorum. Sonrasında tabi ki asıl meselemiz olan Tia Portal'a geçiş yapacağız. :) 

   Simatic Manager'da timer komutu ile başlamanın sebebi bana göre MicroWin ile aralarındaki en büyük farklılığın Timer Komutu uygulamalarında ortaya çıkmış olması. Şunu söyleyebilirim ki Simatic Manager zamanlayıcı seçiminde kullanıcıyı daha rahat bırakıyor ve daha özgür seçimler yapmasını sağlıyor. Dolayısıyla MicroWin yerine Simatic Manager'ın tercih edilme sebeplerinden biri de bu olmalıdır. 

    Şimdi gelin Simatic Manager'da ki timer komutlarını inceleyelim ;

   1 ) " SP " ( S_PULSE ) Darbe

    Giriş sinyalinin pozitif bir değişim geçirmesiyle zamanlayıcı çalışmaya başlar. Çıkış hemen "1" olur, süre bitiminde veya girişin "0" olması durumunda ise çıkış da "0" olur. 

    2 ) "SE" ( S_PEXT ) Uzatılmış Darbe 

    Start sinyalinin bir değişim göstermesiyle timer çalışmaya başlar. Çıkış hemen 1 olur ve zamanlayıcı çalışmaya devam ederken giriş bir değişim gösterirse zaman yeniden start yapılır. 

     3 ) "SD" ( S_ODT ) Girişin Uzatılması 
    
     Giriş sinyali aktif olduğunda süre başlar. Çıkış önce sıfırdır, ayarlanan süre sonunda  "1" olur ve start sinyali kaybolana kadar 1 olarak kalır. Start sinyali daha önce yok olursa çıkış da "0" olur. 

    4 ) "SS" ( S_ODTS ) Hafıza Gecikmeli Start 

    SD ile özellikleri aynıdır fakat start sinyali gelip gitse bile ayarlanan süre sonunda çıkış "1" olur. Start sinyali ayarlanan süre bitiminden önce tekrar gelirse, o zaman süre yeniden başlatılır. Çıkış ancak  RESET edilerek "0" yapılabilir. 

    5 ) "SF" ( S_OFFDT ) Çıkışın Uzatılması 

    Giriş sinyalinin "1" olması ile çıkışta "1" olur. Fakat giriş sinyali "0" olursa çıkış sinyali istenen süre kadar "1" olmaya devam eder. 

    


    Timer komutu üzerinde 6 tane giriş / çıkış bulunur. Bunlar şu şekildedir ;

    S : Set : Zaman değerinin başlaması için pozitif bir değişim geçirmesi gereken sinyal girişi.

   R : Reset : Zamanlayıcı içeriğini silecek sinyal girişi. Bu giriş her zaman baskındır ve pozitif bir değişim geçirmesine gerek yoktur. 

   TV : Time Value : Set sinyali ile başlayacak zaman değeri ( S5 veya WORD formatında yazılır ) 

      S5 formatında zaman değeri ;

      S5T#aH_bcM_cdS_efgMS

      H : Hour : Saat 
  
      M : Minute : Dakika 

      S : Second : Saniye

      MS : Milisecond : Milisaniye

     Örnek : 1 dakika 37 saniye = " S5T#1m37s "

     Uygulama 1 : Bir hidrolik presin kumandası PLC ile gerçekleştirilecektir. Presin sıkıştırma hareketine başlayabilmesi için piston kolunun içeride olması ve iki start butonunun birlikte uyarılması gerekir. Her iki butona da 1 saniye içerisinde basılması gereklidir. Butonlardan herhangi birisine uzun süreli basılması durumunda, o butona ait sinyal program yardımı ile kesilmelidir. 

     Bu şartlar sağlandıktan sonra prese ait piston kolu dışarı çıkacak ve sıkıştırmanın tamamlandığını bildiren sinyal alındığında piston içeri girecektir. Bunların dışında stop butonuna basıldığında silindir hareketi duracak ve stop butonu bırakıldığında kaldığı yerden devam edecektir. 

     



        Şimdi adım adım ladder diyagramını inceleyelim ;

      1 ) "SD" : Start sinyalini aldığında süre başlar, çıkış önce 0'dır. Start sinyali kaybolana kadar "1" de kalır. Start sinyali daha önce yok olursa çıkış da "0" da kalır. 

     2 ) "SD" start sinyali kesildikten 1 sn sonra kapalı kontağını açacağı için piston kolu içeride iken 1 saniye içerisinde her iki start butonuna da basılması gerekir. Bu şekilde 2. fonksiyondaki "ve" şartı sağlanır ve M0.0 merkerı setlenir. 

     3 ) M0.0 merkerı setlendikten sonra Piston_Kolu_Disari_Motoru aktif hale geçer ve piston dışarıya doğru çıkmaya başlar. 

    4 )  Piston kolu tamamen dışarı çıktıktan sonra I0.3 sinyali hale geçer M0.0 resetlenir ve M1.0 setlenir. 

    5 ) M1.0 setlendikten sonra Piston_Kolu_Iceri_Motoru aktif olur ve piston içeri girer. 


     Kaynak : PLC Programlama ve S7 300/400 -1- / Yavuz Eminoğlu / Birsen Yayınevi
     
      

Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm