STEP - 7 Simatic Manager
ile
Sayma Fonksiyonu ( Counter ) Kullanımı
ve
Uygulamaları
Daha önceki yazılarımızda sayıcı komutundan bahsetmiştik. Hatta bu komutla ilgili MicroWin 4.0 programı için ayrı yazımız bulunmaktaydı. Şimdi aynı konuyu Simatic Manager ile de inceleyeceğiz. Sonuç olarak iki programa da hakim olmaya çalışıyoruz. :)
Belirli bir miktarın belirlenmesi için bir çok durumda darbelerin sayılması ile gerçekleştirilmektedir. Darbelerin sayıcıya gönderilmesiyle sayıcı durumu bize belirlemek istediğimiz miktarı verir. Sayıcıları kullanarak ;
1 ) Bir miktarın sayılması
2 ) Bir istek miktarına göre sahip olunan değerin ; eşit, küçük veya büyük olup olmadığının araştırılması
3 ) Çeşitli miktarlar arasında farkın belirlenmesinde kullanılabilir.
CPU'da software olarak hazırlanmış, her zaman çağırılabilecek standart sayıcılar vardır. Bunlar belirli bir emir listesine sahiptirler ve kullanımları bu emirlere bağlı olarak gerçekleştirilir. S7 - 300'de bu sayıcılar CPU cinsine göre C1 - .... - C64 adını alırlar. Bu sayıcılar her çevrimde sadece bir sinyal olmak üzere ileri veya geri sayma yapabilirler.
CU ( İleri Sayma - Count Up ) : İleri sayma darbesi olarak giriş, çıkış, durum tespit işaretleri, lokal veriler, veya data modül bitleri kullanılabilir. Giriş değişkenindeki pozitif bir değişim sayıcı değerini "1" artırır. Sayıcı en fazla 999'a kadar sayabilir. Bundan sonra girişte pozitif bir değişim olsa bile sayıcının değeri artmaz.
CD ( Geri Sayma - Count Down ) : "I, Q, M, L, D" bit'lerine ait pozitif bir değişim sayıcı değerini 1 azaltır. S7'de sayıcının sahip olabileceği minimum değer "0"dır. Bundan sonra sayıcı devamlı olarak 0'da kalır.
S ( Set ) : Bu girişteki sinyalin pozitif bir değişim göstermesiyle sayıcıya bir ön sayı, yani sayma işleminin hangi sayıyla başlayacağı verilmiş ve sayıcı aktif hale getirilmiş olur. Bu ön sayı da " present value " kısmında yazılı olan sayıdır.
Bu sayı iki şekilde verilebilir ;
- Direkt bir sayı olarak "C#15"
-İndekt bir adres olarak MW40
R ( Reset ) : Buradaki pozitif bir değişim sayıcının değerini "0"a getirir. Sayma veya Set işlemi Reset sinyali var olduğu sürece yapılamaz.
Serbest Bırakma ( FR ) : S, CU, CD girişlerinden hangisi 1 ise FR girişinin 0'dan 1'e yükselmesi, o girişin işlevini yerine getirmesine neden olur. Sadece STL yazımında geçerlidir.
Uygulama 1 : Bir sandık içerisindeki parçaların yıkanması için pnömatik bir sistemle havuz içerisine 3 defa batırılıp çıkartılacaktır. Her inişten sonra sandık havuz içerisinde 3 saniye bekleyecek ve üçüncü defadan sonra silindir yukarıya çıkarak yıkama işlemini sonlandıracaktır. Gerekli ladder diyagramını çiziniz.
Uygulama 2 : Bir bant üzerinde taşınan parçalar beşerli gruplar halinde ambalajlanacaktır. Start anahtarı açılıp ambalaj paketi yerine konduktan sonra bant motoru çalışacaktır. 5. parça ambalaj paketine girdikten sonra bant duracak ve 5 saniye içerisinde paket kaldırılıp yerine yenisi konmuşsa bant motoru yeniden çalıştırılacaktır.
Kaynak : PLC Programlama ve S7 300 / 400 -1- / Yavuz EMİNOĞLU / Birsen Yayınevi
Yorumlar
Yorum Gönder