Ana içeriğe atla

PLC'de Analog Değerlerin İşlenmesi

PLC'de Analog Değerlerin İşlenmesi

     
     Kumanda tekniğinde sinyaller ; ikili, dijital ve analog olmak üzere üçe ayrılır.PLC'lerde belirli giriş ve çıkış modüllerinin mevcut olması durumunda analog sinyalleri okur, işler ve dışarıya verebilirler. 

     1 ) İkili Sinyal :

     İkili sinyalde sinyal durumu '0' veya '1' olabilir. 

     '0' : Kapı Kapalı     >     24 V
     '1' : Kapı Açık        >      0   V

     2 ) Dijital Sinyal :

     Dijital sinyalde, sinyal durumu ; '0' veya '1' arasındaki veya kapının açık ile kapalı olması arasındaki durum eşit basamak değerlerinde sorgulanır. 

     3 ) Analog Sinyal : 

     Analog sinyalde '0' ile '1' arasındaki durumlar sonsuz sayıda sorgulanmaktadır. 

     Örneğin 0 - 5V arasında okunan bir analog sinyal, belirlenen basamak değerine ( 1V ) bölünerek dijital sinyale dönüştürülmüştür. Aynı sinyal bir seviye belirlenerek ( 3V ) onun üstünde sinyal var, onun altında sinyal yok kabul edilerek ikili sinyale dönüştürülmüştür. 


     PROCESS  >>  ANALOG GİRİŞ MODÜLÜ  >>  CPU  >>  ANALOG ÇIKIŞ MODÜLÜ

     >>  PROCESS

     Sensörler tarafından okunan sahadaki fiziksel büyüklükler standart analog sinyallere (elektriksel büyüklüğe ) dönüştürülür. Bu veriler PLC analog giriş kartı üzerinde dijital sinyallere dönüştürülerek program alanına aktarılır. 

     Aynı şekilde CPU programı alanında oluşturulan sayısal değerler, PLC analog çıkış kartı yardımıyla standart analog sinyallere ( elektriksel büyüklüklere ) dönüştürülerek iş elemanları üzerinden sahadaki istediğimiz işlemleri yaparız.  

     Analog sinyaller PLC tarafından doğrudan okunamaz çünkü PLC sadece '0' ve '1' leri tanır. Bu işlem için giriş gerilimine bağlı olarak bir dijital değer atayan ADC, dijital çıkış değerlerini analog gerilim sinyallerine dönüştüren de DAC'ler kullanılır. 

     S7 - 300 sistemlerinde analog sinyaller 1 Word'lük alanlarda işlenir. Standart analog sinyal vericilerden alınan elektriksel değerin sayısal karşılığı ( + / - 32767 ) taşma alanları ( yaklaşık % 15 ) çıkarıldıktan sonra kalan değer ( + / - 27648 ) bütün analog sensörlerin min / max sayısal değer karşılığıdır. 

     Örneğin 0 - 10 V ve 15 bit + SB ile işlem gören bir CPU'da en düşük değerlikli bit değişimi ; 

10 : 27648 = 0,000361689 V'dur. 

     Analog giriş kanalından okunan değer 1 word'luk alandan okunur ve 16 bit tam sayıdır. Bizimde analog çıkış kanalına göndereceğimiz sayı 16 bit'lik tam sayı olmalıdır. 

     Örnek : Bir tankın doluluk oranı izlenecektir. Eğer tank % 80 ve üzerinde dolu ise Q0.0, %20 ve altında dolu ise Q0.1 lambaları doluluk oranı bu iki değer arasında ise Q0.2 lambası yanacaktır. Tank doluluk oranı '0' ile '10' volt gerilim veren bir sensörden alınmaktadır. 

     Tank % 80 dolu ise 27648 * 0.80 = 22118 

     Tank %20 dolu ise 27648 * 0.20 = 5530



     Analog Sinyallerin Skala Edilmesi : 

     Analog giriş kanallarından okunan değerler genellikle skala edilerek kullanılır. Skala etmekteki amaç sınırları bizim istediğimiz değerlere indirgemektir. Analog kanalda 0 - 27648 arasında okunan sayısal değer bizim için 0 - 500'i ifade ediyorsa bu oranlamayı yapmak gerekir. 

      Yalnız işin içerisine ' - ' değerler, alt limitin ' 0 ' olmadığı skalama işlemleri girerse program yazmak zorlaşır. Bu gibi durumlarda SFC 105 - 106 kullanılabilir. 


     Simatic Manager  >  Library  >  Standart Library > TI - S7 Converting Blocks 

     FC 105 - 106 seçilir ve gerekli işi yaparlar. FC 105 giriş, FC 106 ise çıkış değerlerinin skala edilmesini sağlar. 

    FC 105 üzerinde bulunan girişler şunlardır ;

    IN                  : Skala edilmek istenen veri ( int )

    HI_LIM       : Skala değerinin üst sınırı ( Real - Virgüllü Sayı ) 

    LO_LIM      : Skala değerinin alt sınırı ( Real - Virgüllü Sayı ) 

    BIPOLAR   : 1: Bipolar = -27648, +27648  0: Unipolar = 0, +27648

    RET_VAL   : Hata göstergesi ( Word ) 

    OUT            : Çıkış ( Real - Virgüllü Sayı )

    
   Örnek :   CPU'nun 1. analog giriş kanalından ( PIW 128 ) okunan değer 0 - 100 arasında skala edilecektir. 

               IN              :  PIW 128 
               HI_LIM    :   1.000000e+002 
               LO_LIM   :  0.000000e+000
               BIPOLAR : M40.0 
               RET_VAL : MW42
               OUT           : MD44


Yorumlar

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm