Ana içeriğe atla

Tia Portal'da Fonksiyon Blok Kullanımı

Tia Portal
Fonksiyon Bloklarının Kullanımı
ve
Örnek Uygulama

     Merhaba, bugün Tia Portal'la ilgili ilk uygulamamızı gerçekleştireceğiz. Daha önceki yazılarımı okuduysanız zaten az çok PLC komutlarının kullanımına aşina olmuşsunuz demektir. Tia Portal'ın da PLC programlama konusunda Simatic Manager yada MicroWİN 4.0 programından pratikte pek fazla farkı yok. Bugün Tia Portal üzerinde daha önce hakkında yazmadığım bir konuyu inceleyeceğiz. 

     Geniş çaplı projelerde çok defa yerine getirelecek bir işlemi ana blok içerisinde defalarca yazmak yerine ihtiyaç anında kullanmak için bir fonksiyon bloğu içerisine yazılır. Bu şekilde kullanıcın ihtiyaç duyduğu anda bu fonksiyon bloğunu çağırması sağlanır. Ana program bloğunun anlaşılabilir olması için bu fonksiyon bloğu ana program içerisine yazılabilir. İlgili şart gerçekleştiği zaman blok çağrılır ve işlem gerçekleştirilir.

     Konu tabi ki örnek bir uygulama üzerinden çok daha kolay anlaşılır bir hale gelecektir.
     
     Uygulama : Bir palet çevirme sisteminde istifi sıkıştıracak palet hidrolik pompa motoru ile kontrol edilecektir. Bu hidrolik pompa motorunu bir fonksiyon bloğu içerisinde yazıp programımız içerisinde kullanalım.

     Tia Portal programı açıldıktan ve kullanılacak PLC modeli seçildikten sonra " Program Blocks " kısmından " Add New Block " seçeneği seçilir.

     Açılan sayfada " Function " kısmında fonksiyon bloğunun adı belirlenir ve OK butonuna tıklanır.

     Fonksiyon bloğu açıldıktan sonra sayfanın üst kısmındaki aşağı butonuna tıklanır.



     Bu işlemden sonra açılan sayfada fonksiyon blokları içerisindeki inputları, outpuları vs giriyoruz.

     



     Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra motorumuzun nasıl çalışmasını istiyorsak ona göre ladder diyagramımızı yazıyoruz.

     




     Görüldüğü gibi motor bloğumuz içerisine gayet basit bir program yazdık. FDBK'nın akitif olma şartları, FDBK aktif olunca Motor_Dev output'unun da aktif olması vs. Peki bu program ne ifade ediyor ? İşte ne ifade ettiği programcıya kalmış birşey. Yani programcı bu fonksiyon bloğuna startın aktif olma şartı için ne söylüyorsa, ne yazıyorsa yada artık bu motorun start butonu o olur. Örnek vermek gerekirse ben start butonunun aktif olma şartı olarak " hidrolik pompa start " inputunu koyuyorum. Yani " hidrolik pompa start " butonuna basıldığı anda motor bloğu içerisinde " start " aktif olur. Stop şartı olarak " Hidrolik Pompa Stop " inputunu koyarım. Bu butona bastığım zaman da FDBK_MEM sinyali kesilir. Gayet basit dimi ? Motor bloğunun çağırdığımız yerdeki şartları da ekleyeyim buraya.

     



Yorumlar

  1. Yıllarca önce paylaşılan yazıda hata yapmışım. #arıza bilgisi hem input hem de output olarak kullanılmak istenirken değişkenler sekmesinde sadece Output olarak kullanılmış. Bu sebeple #arıza sarı renk hale gelerek hata vermiş :))
    Doğru uygulamada #arıza InOut değişkinleri içerisinde yazılmalıdır. Yakın zamanda yapısal programlama ile ilgili kapsamlı bir yazı paylaşacağım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

En çok okunanlar ;

PLC Zamanlayıcı ( Timer ) Komutu Uygulamaları ve Simülasyonu

SIEMENS S7 - 200  PLC TİMER KOMUTU UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugünkü yazıda PLC'de timer komutunun kullanımını öğreneceğiz ve bu komutun simülasyon üzerinde uygulamalarını gerçekleştireceğiz. Timerler PLC'de oldukça öneme sahip komutlardır. S7 - 200 PLC'de 3 çeşit zamanlayacı bulunmaktadır ;      1 ) Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi ( TON ) : Bu zamanlayıcı '' enable '' girişine ait komutlar doğru ise zamanlayıcı zaman süresini saymaya başlar. Bu anda zamanlayıcının zaman biti 0'dır. Zamanlayıcı'nın saydığı zaman değeri '' Present Value '' değerine eşit olduğu zaman, zamanlayıcı biti 1 olur. Enable girişi 0 olduğunda ise zaman rölesi sıfırlanır.         T32 - T96                                            >>> 1 ms        T33 - .... - T36 ve T97 - ... - T100      >>> 10 ms        T37 - .... - T63 ve T101 - .... - T255   >>> 100ms         Present Time ( PT ) değeri ola

PLC Mühürleme, Set - Reset Komutları ve Elektronik Kilitleme

SIEMENS S7 - 200 PLC  STEP 7 MICROWIN 4.0 PROGRAMI İLE MÜHÜRLEME,SET-RESET,ELEKTRONİK KİLİTLEME UYGULAMALARI ve SİMÜLASYONU      Merhaba, bugün daha önce anlattığımız konulardan daha temel ve kolay olan mühürleme, set - reset , elektronik kilitleme gibi konulara kısaca değineceğiz. Öğrenilmesi her ne kadar daha basit olsa da içerdiği önem oldukça fazladır. Bu yüzden bu konuları öğrenmeden PLC eğitimi gerçekleştirilmiş olamaz.       İlk olarak mühürleme işleminin ne olduğu ile başlayalım. Örnek verecek olursak siz start butonuna basıldığı zaman herhangi bir devre elemanının ( lamba, motor, kompresör vb. ) çalışmasını istiyorsunuz. Start butonu olarak ise normalde açık ( NO ) buton kullanmanız gerekir. Bu yüzden sizin sürekli çıkışı aktif hale getirebilmek için butona sürekli basmanız gerekir. Bu ise pek mümkün olabilecek bir şey değil. İşte bu noktada mühürleme işlemine gerek duyarız. Gelin önce mühürlemenin ladder diyagramını çizelim ve diyagram üzerinde konuyu kav

3 Fazlı ASM'lere Yıldız / Üçgen Yol Verme Kumanda Devresi ve Simülasyonu

3 FAZLI ASENKRON MOTORLARA YILDIZ / ÜÇGEN YOL VERME KUMANDA DEVRESİ SİEMENS S7 -200 LADDER DİYAGRAMI VE SİMÜLASYONU      Merhaba, bu yazıda sanayide en çok kullanılan elektrikli motor olan 3 fazlı asenkron motorlara yıldız/üçgen yol verme yöntemi ile yol verilmesini STEP 7 MicroWİN programında gerçekleştirmeyi öğreneceğiz. PLC komutlarına geçmeden önce neden yol verme yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz, yıldız/üçgen yol vermek ne demektir, bize ne faydası olur gibi soruları cevaplamak gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk olarak bu soruları cevaplamaya çalışacağız.         3 fazlı asenkron motorlar kalkış anında normal çalışma durumuna göre 5 ila 7 kat arasında daha fazla akım çeker. Bu durum ise pano elemanlarının ( kondaktör, termik röle, sigorta vb. ) daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Bu yıpranmayı önlemek için ilk kalkış anında bazı yol verme yöntemleri geliştirilmiştir. Bunlardan en çok kullanılanı ise yıldız / üçgen yol verme yöntemidir.      Yıldız/Üçgen yol verm